All About My Life

All About My Life

** tekan loceng.**

Wednesday, 25 December 2013

- Majlis Akad Nikah-

Assalamualaikum...

07-11-13 -tarikh keramat bagi aku & Mr.F.. alhamdulillah dengan Izin Allah kami selamat diijab kabulkan dalam keadaan majlis ringkas & harmoni...

tepat jam 6.30ptg aku sah menjadi isteri Mr.F..(hubby).. alhamdulillah.. at the end he is the Adam yg Allah ciptakan untuk aku... tak kusangka.. ini adalah anugerah & surprise yang Allah beri pada aku.. seorang yg cool , responsible, caring, pendengar yg setia .. alhamdulillah..

masa hari aku nak diijabkabulkan tu, umah aku dah penuh dgn org rewang yg terdiri daripada jiran2 untuk majlis akad nikah aku petangnya... masak untuk orang sebelah... pastu dengan wedd planner baru nak pasang pelamin.. they all promised nak pasang before zohor but at the end pkol 2 kot baru sampai.... diorg amik masa around 2 hours nak siapkan pelamin sanding aku.. itu baru satu pelamin... tak pelamin meja makan...  pelamin meja makan diorg decide nak pasang hari esoknya...

pkol 5 petang hubby & keluarganya sampai.. janji dengan tok kadi dalam 5.15pm nak akad nikah.. tunggu punya tunggu tok kadi x sampai lagi... hubby dah tak tentu arah dah.. sekejap bersila sekejap bersimpul... call lar tok kadi tanya dia kat mana.. takut lupa plak.. rupanya dia gi amik anak dia dulu.. anak dia balik kejer pkol 5ptg... aduyaiiiii amik anak lar pulak...

dalam pkol 5.45ptg mcm tu tok kadi sampai... dia bagi khutbah lama sampai lar 6.30ptg baru diakadnya .... adooiii penat kaki duk bersimpuh... kebas giler.... bila tok kadi nak start akad tuh dah rasa1001 perasaan.. hehehe.. alhamdulillah dengan sekali lafaz aku sah menjadi isteri kepada suamiku,Mr.F.... maka bertukarlah tanggungjawab daripada abahku kepada suamiku dimana lepaslah segala beban abahku & tanggungjawabnya kepadaku selama tempoh 24tahun ini terhadap satu-satunya anak perempuannya... 

gambaran semasa majlis kami:

Displaying IMG_0015.JPG   

Displaying IMG_0052.JPG   

Displaying IMG_0109.JPG  

Displaying IMG_0169.JPG  

Displaying IMG_0218.JPG  

Displaying IMG_0224.JPG  

alahaaiii gambar hubby shake hand tok kadi xder lar... huhuhu.... 
untuk majlis batal air sembahyang, hubby hadiahkan seutas gelang tangan & mas kahwin RM 1,111.00..
dari pihak aku pulak aku bagi jam tangan Casio.. 

alhamdulillah... sujud syukur kepadaMu Ya Allah atas segalanya...

pray the best for us,
M|F

-September 2013 "Pre-Wedd photoshoot-




Assalamualaikum......

bulan 12 baru nak update blog kan.. nampak sgt kemalasan nak menaip... :)

sebelum mendirikan rumah tangga, aku & Mr.F mcm org lain gak lar.... nak buat pre-wedd fotoshoot.. nak buat video sampai 3k... xmampu aku nak spend duit banyak2 sbb video yg hanya beberapa minit sahaja kan.. bukan org lain nak tgok pon.. setakat aku & Mr.F je nak tgo berulang kali...

antara gambar pre-wedd kami yg di"shoot" di Marina island.. xlama pon kiterg bergambar.. dalam 1 hour jer.. itupon dah penat...


 
 
   

ermmm tu je lar yg nak share.. pose lain just keep in my album je lar...

ok bye...

pray the best for us
M|F

Sunday, 13 October 2013

-031013 (Gov Interview)-

Assalamualaikum.......

031013(cantekk pulak tarikhnyer kan) aku dipanggil untuk menghadiri sesi temuduga di Ipoh.. perghh minta cuti 2 hari ok semata-mata nak gi interview.. yelar interview hari khamis kan, alang2 je kan.. ta pikir dah nak simpan cuti untuk kawen.. hehehe...

sehari sebelum interview tuh baru terhegeh2 nak study... habis carta organisasi duk hafal.. apatah lagi moto, visi, misi and blablabla... siap tido pegang buku nota ok!.. masa untuk study memg xder.. sebab mengadap kerja jer kan.. time ni lar kerja bertimbun-timbun.. balik opis dah lemau & x bermaya.... malam sebelum interview tu aku sampai perak pkol 9malam.. kepenatan sbb thari kerja kat site, tapi tabahkan hati.. org kata kalau nak berjaya memg kene bersusah-susah dahulukan...

 esoknya bangun dengan seribu harapan... semoga dilancarkan segala urusan & sesi temuduga tersebut... En.tunang yang dah awal2 apply cuti semata-mata nak temankan aku gi interview... dalam perjalanan we all senyap jerk.... xder idea nak cakap apa... En. tunang siap bawa tab untuk online and google maklumat...

dah sampai tempat sesi temuduga, tunggu lar giliran.. aku tgok En.Tunang yang nampak nervous berbanding aku.. hahahha... mula2 tuh aku rasa biasa jerk.. semakin nak dekat semakin dup dap dup dap pulak.. and sampai lar giliran aku... masuk jerk, x sampai beberapa saat (baru duduk) terus tanya soklan.. tak sabar2 pulak penemuduga ni nak ty.... bagi lar aku ready dulu....

alhamdulillah masa bagi jawapan tuh aku x gabra tp yg buatkan aku disappointed BM aku berterabur!! waaaaaaa ayat lintang pukang/.... arrghhh lantaklar janji ada isi jawapan.... 15 minute berlalu aku pon keluar dgn harapan "kalau dah tertulis rezeki aku, In Shaa Allah akan jd milik aku" 

sekiranya aku berjaya dalam sesi temuduga nih, Inilah hadiah paling berharga sempena perkahwinan aku.. sbb result keluar beberapa hari sebelum aku diijabkabulkan bersama tunang aku...

Pray the best for me/us
M|F
miera & fikriey

 

Saturday, 31 August 2013

MERDEKA-56 Tahun

Assalamualaikum.....

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 56 Malaysiaku...
Alhamdulillah... 

 
 
Marilah kita sama-sama mengekalkan keamanan negara kita.... hidup bermuafakat diantara semua kaum & jadikanlah Malaysia sebagai negara islam & negara contoh kepada negara2 dunia dengan keamanannya, kemakmurannya,kejayaannya & Kemajuannya....

InsyaAllah...
Amin..



 

Suasana Majlis Pertunangan

assalamualaikum....
 dah 5 bulan tunang baru nak hapdet gambo tunang.. busy & kepenatan bila balik kojer sampai x sempat nak hapdet ape2.... lagi satu Mr.F baru bg gambo.. so ni baru terhegeh2 nak mengupload!

jom layan suasana semasa "sesi pertunangan dijalankan"..hehe

 Rombongan Keluarag Mr.F sampai di kediaman family aku dalam 12.30pm

 "discussion"between 2 families.. :)

 Cincin disarungkan dijari manis aku tanda ikatan aku & mr.f kami diikat & direstui oleh kedua belah keluarga

 With Mama Mr.F.... 

 With Mr.F

 Both familie! 
* xder pic dgn mak & abah sbb diorg sibuk dgn tetamu yg sedang ramai berkunjung.. ini je yg sempat di tangkap..huhu.. jadilar... **

 Keluarga Mr.F & Aku

 Hantaran Dari Pihak aku..

 semua teruja dgn set hantaran ni.. 

 bahan Makanan just letak dalam kotak & letak reben.. no bunga2 sbb nmpk crowded sgt makanan letak bunge2
*sbnarnya nak jimat kos bunga.. bunga skang mahal giler..*

 Masa ni aku dah xlarat nak senyum.... 

 koleksi hantaran kami

 hantaran dari lelaki

Kawan2 yg sudi datang.. thanks all..

ok alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik..
semoga ikatan kami ini diteruskan hingga ke pertalian suami isteri & berkekalan hingga ke syurga...
amin...

Pray the best for us:
M|F
miera & fikriey



Saturday, 20 April 2013

- My E-Day-

bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum & good day to all readers *ada ker?*

alhamdulillah- 23032013 adalah salah satu hari bersejarah dalam hidupku..
officially aku dah jadi tunangan kepada Mr.F..
ermmm mcm tak sangka kan...
syukur & sujud syukur kepada ALLAH 
everything going smooth...
thanks pada tetamu, saudara mara yg datang
thanks pada my FAMILY yang berhabisan tenaga & duit for my E-Day..
very appreciate that!

on my E-day, aku appointed "pak andam" at Zaihan Collection wedding planner as a jurumekap aku..
alhamdulillah, make up dia memuaskan...
10.30am dia sampai make up kan aku sampai pkol 12.30pm..
tak sangka aku make up begitu lama tau...
then aku rasa mcm muka aku lain jerk sbb aku jarang make up..
aku siap pesan pada dia supaya make up aku light jer.. nak nampak natural...
but, i informed that my love is unhappy with my make up...
mata dia suka tgok aku tanpa make up yg tebal sbb natural beauty katanya...
hehehehehehe.... 
and one more thing, that is my first time to wear "bulu mata palsu" tau..
sgt janggal aku rasakan... rasa macam mata aku ada awning plak tau!...

masuk bab tema pulak... my theme are cream, green & yellow..
my E-dress is yellow color combine with green sulaman & manik..
even i am not happy well with my dress, but every one said my dress look simple & nice....
thanks pd yg memuji k!

then bila dah siap2, rombongan daripada pihak lelaki pon tiba dalam 12.30pm... dalam setengah jam jerk talking2, then my future mother masuk bilik utk sarung cincin... ermmm masa tuh satu badan ketar2...
nak senyum pon dah tak boleh... heehehe..
but overall alhamdulillah semuanya dah selesai... 
mak aku pesan, selagi rombongan pihak lelaki tak balik, aku tak boleh kuar umah.. so aku duk jer lar dalam umah... tangkap gambar pon dalam umah.... hehe

ermmmmm lega sgt2... aku janji pada diri aku utk jaga hubungan ni sebaik mungkin...
now separuh diriku sudah terikat pada Mr.F
 hope apa yg dirancang berjalan dgn lancar...
pray the best for us...
amin....

****************************************************
meaning of my E-day theme!

yellow: cheerful,  strong friendship with my love
cream: softness, elegance, sophisticated
green: modern sensibility, restful, naturalist

the color that i have choose sedikit sbnyak menujukkan diri aku yg sebenar..
***************************************************

*little bit unfortunately, my fiance tak sempat nak albumkan gambar & bagi soft copy kat aku.. agak-agaknya bila lar nak siapkan**

 


 

Saturday, 2 February 2013

-Update checklist-

 alhamdulillah.. persiapan hampir 70% dah siap beli.. tinggal bahan basah jer lagi tak.. walau apapun hopefully semuanya berjalan dgn lancar.... aminnnn....

Hantaran untuk pihak lelaki:

1) Kasut + Socks
2) Kemeja + Slack (DONE)
3) Sejadah /Kain solat (DONE)
4) songkok(DONE)
5) baju Melayu + sampin (DONE)
6) Jam tangan/Gadget (DONE)
7) Towel (DONE)
8) wallet +Belt (DONE)
9) set Perfume (DONE)
10) set make up (Bedak, gel Rambut, Deodarant) (DONE)
11) set mandian (shampoo, body foam, shave foam, pencuci muka)
(DONE)
12) Al-Quran/Tasbih(DONE)
13) Coklat (home made)
14)Kek Tunang
15) Muffin
16)  Buah-buahan
17) Pulut Besan +ayam golek+ air minuman
18) JAjan/sumi
19) manisan
20) Tepak (adat Perak) (DONE)

prat the best for our's
 miera & fikriey
M | F